Skip to content

Het Praktijk examen

Zodra je er aan toe bent zal de instructrice in overleg met jou het praktijkexamen voor je aanvragen. Het praktijkexamen mag je afleggen zodra je 17 jaar of ouder bent. Wij vinden het enorm belangrijk dat je er echt helemaal klaar voor bent en dat je jezelf zeker genoeg voelt. Met een goed gevoel plaats nemen naast je examinator vinden wij dan ook een must!

Aanvraag en kosten
De aanvraag voor het Praktijkexamen verloopt altijd via je instructrice. De kosten voor het praktijkexamen bedragen € 290,00 en worden op een factuur in rekening gebracht. Het is wel handig als je van tevoren al een aantal zaken zelf in orde maakt, zoals:

  • Autorijschool Move-it machtigen
    Voordat wij het praktijkexamen voor je kunnen aanvragen, moet jij daarvoor toestemming geven. Dat doe je met een machtiging. Het machtigen doe je op www.mijn.cbr.nl. Je hebt hiervoor een digiD nodig. Indien je nog geen DigiD hebt, dien je die eerst aan te vragen op www.DigiD.nl. Het rijschool nummer van autorijschool Move it (deze dien je in te vullen voor de machtiging van de rijschool) is 1344R2.
  • Legitimatiebewijs
    Je hebt een geldig legitimatie bewijs nodig om examen te mogen afleggen. Dus controleer op tijd of je ID niet verlopen is op het moment dat je examen gepland staat. Meer informatie over geldige legitimatiebewijzen voor het rijbewijs kan je vinden op de website van het CBR: info over geldigheid van legitimatiebewijzen.
  • Het zelfreflectieformulier
    Indien je al een Tussentijdse Toets hebt gedaan, dan heb je het zelfreflectieformulier al eens ingevuld. Voor iedere keer dat je een TTT of een examen doet is het nodig om in te vullen. Je hebt immers vorderingen gemaakt waardoor je zelf beoordeling iedere keer anders zal zijn. Het zelfreflectieformulier is een A4’je met vragen over je rijgedrag die je over jezelf moet beantwoorden. Er worden verschillende punten genoemd en jij geeft per punt aan hoe sterk of zwak je hierin bent. De punten die op het formulier genoemd worden zijn bijvoorbeeld veiligheid, omgaan met het voertuig en milieubewust rijden. Je kunt het zelfreflectieformulier hier downloaden, om alvast in te vullen, uit te printen en mee te nemen alvorens het examen begint.

De voorbereiding op het praktijkexamen
De ervaring leert dat leerlingen het fijn vinden in de week van en/of de week voor het praktijk examen wat meer lessen te volgen. Deze kunnen we in overleg inplannen. Ook adviseren wij je om een rijles vlak voor het praktijk examen te doen. Zo kan je je stoel en spiegels alvast op de juiste manier afstellen en kan je de laatste dingen bespreken met je instructrice. Soms is het fijn om nog een bepaald onderdeel te herhalen zoals bijvoorbeeld de snelweg of juist een bijzondere verrichting. We kijken nog even onder de motorkap en gaan na of je de andere voertuig kennis nog beheerst want daarmee begint elk examen. Behalve wanneer je vrijstelling hebt gekregen omdat je met voldoende resultaat de TTT hebt afgelegd. 

De dag van het praktijkexamen

Nadat je praktijkexamen is aangevraagd, ontvang je van het CBR een uitnodiging. Hierop staat de datum en het tijdstip waarop je aanwezig moet zijn in de wachtruimte van het CBR. We zullen nog de puntjes op de i zetten en dan kan je examen beginnen!

De dag van het praktijkexamen
Alle examen kandidaten worden binnen geroepen en nemen plaats aan de juiste tafel. Nadat de papieren zijn doorgenomen is het tijd om in de voor jou bekende lesauto plaats te nemen. Je mag je instructrice mee nemen tijdens de praktijk rit in de auto (deze zal achterin plaatsnemen), maar dat is niet verplicht. Wel kan het voorkomen dat er iemand anders van het CBR mee rijdt met jouw examen rit. Denk bv aan een examinator in opleiding of wanneer jouw examinator zelf beoordeeld wordt. Is dit zo bij jouw examen, dan kan je instructrice helaas niet meerijden. Je weet dit zodra we bij de wachtruimte van het CBR zijn. Daar staat aangekondigd of er iemand anders mee rijdt.

Op het parkeer terrein van het CBR doe je eerst een ogentest door een kenteken van een stilstaande auto op te lezen. Dit moet op ongeveer 25 meter afstand gebeuren. Verder zullen er voordat je echt gaat rijden wat vragen gesteld worden over het voertuig. Bijvoorbeeld iets over de vloeistoffen in de motorkap of over de controle lampjes in het dashboard.
Je gaat daarna ongeveer 35 minuten rijden. De instructies gaan op dezelfde manier als je gewend bent tijdens de rijles.

In uitzonderlijke gevallen kan het examen moeten worden geannuleerd. Bijvoorbeeld bij extreme sneeuwval. Je examen zal dan uitgesteld worden. De kosten van het examen zullen dan aan je vergoed worden. Het is wel aan te raden in de tussentijd wekelijks te blijven lessen. Ter compensatie in het geval dat het CBR een examen moet annuleren krijg je van autorijschool Move it een gratis les. We gaan er dan voor zorgen dat je zo snel mogelijk een nieuwe examen datum krijgt.

De uitslag van het examen
Na de examenrit gaan we weer bij het CBR naar binnen. Je krijgt de uitslag dan direct na afloop te horen. Hoe het daarna verder gaat lees je hier onder.

Geslaagd voor je praktijkexamen

Ben je geslaagd voor je rijbewijs? Gefeliciteerd! Uiteraard wil jij zo snel mogelijk je rijbewijs in handen krijgen. Hoe dat in z’n werk gaat lees je in dit artikel. Ben je gezakt? klik hier

Het rijbewijs
Het rijbewijs bestaat uit een pasje met jouw persoonsgegevens en een pasfoto. Ook staat er op welk categorie voertuig jij mag gaan besturen. Haal je bij ons je rijbewijs, dan staat er op jou rijbewijs vermeld dat je voertuig B (Auto zonder aanhanger) mag besturen. Daarmee ben jij ook gelijk bevoegd om te rijden met een brom of snorfiets. Rijbewijs AM (brom en snorfiets) wordt automatisch op je pasje bijgeschreven als je geslaagd bent voor je Autorijbewijs B.

De aanvraag van het rijbewijs bij het gemeentehuis
Om het pasje aan te vragen, moet je naar de gemeente waar je ingeschreven staat. Neem hiervoor je geldige ID mee. Verder heb je nog een pasfoto nodig die voldoet aan de eisen. De prijs die je betaald voor het pasje bij de meeste gemeentehuizen bedraagt ongeveer € 39,75. Na de aanvraag duurt het ongeveer 5 werkdagen voordat je het pasje kunt afhalen. Een spoed aanvraag kan ook, dan betaal je ongeveer 3 tientjes meer. Voor de actuele prijzen en informatie verwijzen wij je graag door naar de gemeente waar je staat ingeschreven. Zodra je het pasje in handen hebt mag je officieel de weg op!

Let op! Indien je geslaagd bent maar nog geen 18 jaar oud bent, dan mag je nog niet zelfstandig de weg op. Dit mag alleen onder begeleiding van een coach. Voor meer informatie verwijzen wij je door naar 2todrive.

Een cadeautje van ons
Als je bij ons je rijbewijs hebt gehaald, dan zijn wij ontzettend trots op jou! Daarom ontvang je van ons een leuk presentje.

Ben je tevreden over ons? Dan vinden wij het heel fijn als je op onze website een review schrijft, maar ook een review bij Google zou helemaal top zijn!

Ben je gezakt? Doe dan een  Her examen om alsnog het rijbewijs in handen te krijgen. 

Back To Top