Skip to content

Jij en je Rijbewijs. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Informatie vooraf
Iedereen die 16 jaar of ouder is, mag beginnen met zijn of haar auto rijopleiding. Voor mensen tussen de 16 en 18 jaar oud zijn wel een aantal bijzonderheden. Als je 16 jaar oud bent mag je al je theorie examen gaan halen. Je theoriecertificaat is 1.5 jaar geldig. Vanaf het moment dat je 16,5 jaar oud bent mag je beginnen aan je praktijklessen. Echter, afrijden mag pas vanaf je 17e jaar. Ben je tussen de 17 en 18 jaar oud en heb je je rijbewijs in bezit? Dan mag je nog niet zelfstandig de weg op. Dit mag alleen onder begeleiding van een ‘coach’. Deze coach kan een familielid, kennis of vriend zijn. Belangrijk is wel, dat deze coach zich ook heeft geregistreerd als coach. Vanaf je 18e verjaardag mag je geheel zelfstandig de weg op indien je een rijbewijs in bezit hebt. Voor meer informatie verwijzen wij je graag door naar www.2toDrive.nl

Leeftijd Autorijbewijs

Ons aanbod en jouw inschrijving
Heb je nog nooit autorijlessen gehad? Dan kan je er voor kiezen om een Proefles aan te vragen. Tijdens de proefles wordt een inschatting gemaakt van de door jou benodigde lessen en na afloop krijg je een passend advies over onze lespakketten. Ons aanbod bestaat uit Pakketten rijopleidingen, losse praktijklessen, een complete Auto Theorie opleiding, Theoriebenodigdheden en diverse cursussen en trainingen. Uiteraard kunnen wij ook de examens bij het CBR aanvragen. Bekijk ons gehele aanbod. Nadat wij je inschrijving hebben ontvangen, nemen wij binnen 3 dagen contact met je op. Wij nemen telefonisch de gegevens met je door en streven er naar om de eerste rijles binnen 2 weken in te plannen, maar vaak zal dit al veel sneller kunnen. 

De gezondheidsverklaring
De wet stelt als regel dat je in goede gezondheid moet verkeren als je gaat autorijden. Zowel geestelijk als lichamelijk. Iedereen die een rijexamen wil afleggen moet daarom een gezondheidsverklaring invullen. Na jou inschrijving zullen we jou dan ook verzoeken om dit zo snel mogelijk in orde te maken. Een gezondheidsverklaring vraag je aan via het CBR. Om in te loggen heb je een DigiD nodig, dus zorg dat je deze bij de hand hebt. Heb je nog geen DigiD? Vraag die dan tijdig aan op DigiD. Als je in het bezit bent van een geldig DigiD, kan je inloggen op de website van het CBR waar je een aantal vragen over je gezondheid dient in te vullen. Als je gezond bent, dan krijg je bericht dat je rijgeschikt bent en staat niets je meer in de weg om je rijbewijs te gaan halen. Als je een aandoening hebt die de veiligheid van jezelf of van andere weggebruikers in gevaar kan brengen, dan kan het CBR om een keuring of een advies van een arts vragen en soms zal er een rijtest plaats moeten vinden. Bij zo’n rijtest wordt meegereden door iemand van het CBR om te kijken of zij vinden dat je door kunt gaan voor je rijbewijs. Soms zal het zo zijn dat ze zeggen dat je beter in een automaat kunt gaan lessen. Hoe dan ook als je een rijtest nodig hebt heb je al wel enige uren rijles nodig om tot een juist oordeel te kunnen komen.

Autorijschool Move-it machtigen
Voordat wij het praktijkexamen of een toets voor je kunnen aanvragen, moet jij daarvoor toestemming geven. Dat doe je met een machtiging. Voordeel hiervan is dat je direct een e-mail ontvangt als wij een praktijkexamen of toets voor je hebben gereserveerd. Het machtigen doe je op www.mijn.cbr.nl. Je hebt hiervoor een digiD nodig. Indien je nog geen DigiD hebt, dien je die eerst aan te vragen op DigiD.nl.

Het rijschool nummer van autorijschool Move it (deze dien je in te vullen voor de machtiging van de rijschool) is 1344R2.

Theorie leren en Theorie examen doen (Rijbewijs B)
Iedereen die zijn of haar rijbewijs B wil gaan halen, zal zich moeten verdiepen in de theorie. Voor de theorie moet je een apart examen bij het CBR afleggen. Zolang je niet geslaagd bent voor je Theorie-examen, mag je geen Tussentijdse toets of praktijkexamen doen. Het is dus verstandig om zo vroeg mogelijk met het leren van je theorie te beginnen.

Theorieopleiding algemeen
Je mag al beginnen met praktijklessen, als je nog niet geslaagd bent voor je theorie examen. (Tenzij je jonger bent dan 16,5 jaar) Uit ervaring weten wij dat leerlingen de theorie het beste onthouden als de theorie wordt verspreid over de gehele rijopleiding en het leren stapsgewijs gebeurt. Een dagcursus waarin je in één dag leert en daarna gelijk examen doet raden wij je dan ook af. Je hebt dan wel je theoriecertificaat meestal snel in handen, maar uiteindelijk gaat het er toch om of je de lesstof onthoud en kunt toepassen. Tijdens en na het praktijkexamen is deze kennis namelijk nog veel meer van belang.

Autorijschool Move-it heeft haar eigen Theorieopleiding samengesteld, waarmee jij jezelf helemaal kunt klaarstomen voor het Theorie- en uiteindelijk ook het praktijkexamen. De Theorieopleiding bestaat uit een theorie lesboek, een online leerruimte, online examen training en 1 examen bij het CBR. Klik hier voor meer informatie over de Autorijschool Move-it Theorieopleiding.

Theorie-examen (rijbewijs B)
Iedereen die 16 jaar of ouder is, mag bij het CBR een Theorie-examen afleggen. Dit kan op verschillende locaties in Nederland. Onze leerlingen kiezen meestal voor een vestiging in Breda, Goes of Barendrecht. Uiteraard moet je de lesstof goed bestudeerd hebben en wellicht heb je ook al een aantal oefenexamens gedaan. Indien je er aan toe bent, zal je instructrice het theorie examen voor je reserveren. meer informatie over het Theorie examen lees je hier.

Autorijschool Move-it
Theorie opleiding

INHOUD:

► theorieboek
► complete internetopleiding
► 15 uur online examentrainingen
► 1 CBR Theorie-Examen

€112,00

Praktijklessen volgen bij Autorijschool Move-it

Praktijkopleiding algemeen
Het praktijkgedeelte voor je Autorijbewijs B bestaat uit de volgende onderdelen/fasen:
– Rijvaardigheid: hier kan je denken aan voertuigbeheersing, kijktechnieken, verkeersgedrag en veiligheid.
– Voertuig kennis: we gaan onder de motorkap kijken en je leert over de controle lampjes in het dashboard, over diverse andere functies en belangrijke dingen in en op de auto zoals de banden, airco en bv waar het knopje voor de achterruit verwarming zich bevindt.

Tijdens de gehele rijopleiding bij onze rijschool, zal de instructrice de voortgang met je bespreken. Zo weet je precies welke onderdelen voldoende zijn en waar je nog aan moet werken.

Lesaanbod
Wij hebben een breed aanbod aan rijopleidingen voor rijbewijs B. Je kunt bij ons zowel losse lessen als pakketten  rijopleiding volgen. Ook bieden wij een Theorieopleiding voor rijbewijs B aan. Voor meer informatie over ons aanbod: klik hier.

Lesdagen en lestijden
In principe worden de Autorijlessen gegeven op maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 17:00 uur. Wil je buiten deze tijden, of op een andere dag een les volgen, dan is dit in veel gevallen wel bespreekbaar. Maar overleg wel altijd even met je instructrice om te vragen naar de mogelijkheden.

Indien er een les staat ingepland, wordt je opgehaald op een afgesproken plaats en tijdstip. Wij vinden het fijn als je op tijd klaar staat om in te stappen. Na inschrijving ontvang je van ons een leskaart waarop je scores worden bijgehouden. Het is de bedoeling dat je deze kaart elke les meebrengt. Een rijles duurt bij ons 60 minuten. Houd er rekening mee dat je soms iets later thuis bent i.v.m. het ophalen van andere leerlingen.

Lessen verzetten of annuleren
Ben je onverhoopt verhinderd om je les te volgen, meldt je dan minimaal 24 uur van te voren af. Anders zijn wij helaas genoodzaakt om de les in rekening te brengen, of de les weg te strepen uit je lespakket. Mocht je kort voor aanvang van je rijles ziek blijken te zijn, of in geval van ernstige (familie) omstandigheden, maken wij natuurlijk een uitzondering. Het afmelden of verzetten van je rijles kan via WhatsApp of door ons even te bellen.

Praktijklessen volgen
Het aantal praktijklessen dat iemand nodig heeft, is per leerling verschillend. Het gemiddelde aantal lessen tot het eerste rijexamen is 43 uur in het examengebied. Maar het is natuurlijk voor iedereen anders. Een goede manier om er achter te komen hoe je ontwikkeling er voor staat, is door een Tussentijdse toets te doen.

Praktijkexamen doen
Zodra je er aan toe bent zal de instructrice in overleg met jou het praktijkexamen voor je aanvragen. Het praktijkexamen mag je afleggen zodra je 17 jaar of ouder bent. Wij vinden het enorm belangrijk dat je er echt helemaal klaar voor bent en dat je jezelf zeker genoeg voelt. Met een goed gevoel plaats nemen naast je examinator vinden wij dan ook een must. Je leest hier meer over het praktijkexamen.

Back To Top